Zainspiruj się naszymi wyjątkowymi przepisami na Wielkanoc.

 

 
  

mud cake tyt

 

babeczki tyt

 

ciasto mar czek tyt

 

 

 

  

 

mud cake

KORZENNE „MUD CAKES” Z MARCHEWKAMI LINDT

Mega czekoladowe ciastka!
Skąd tak dziwna nazwa? Jest to amerykańskie ciasto, które ma przypominać błotniste (mud) rozlewiska delty Mississippi. Jest bardzo wilgotne, ale nie mokre, przyjemnie rozpływa się w ustach. Bardzo żyzny grunt pod czekoladowe marchewki Lindt :).

 

Czas przygotowania: ok 30 minut

Porcje: 6 porcji


Składniki:

CIASTKA:

kropka z 100g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao
kropka z 70g masła
kropka z 125ml mleka
kropka z 1 łyżeczka mielonego cynamonu
kropka z 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych
kropka z Szczypta soli
kropka z 1 jajko
kropka z 85g brązowego cukru
kropka z 100g mąki, przesianej
kropka z ½ łyżeczki proszku do pieczenia
kropka z 50g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao, posiekanej na kawałki

DEKORACJA:

kropka z ziarenka kakao
kropka z czekoladowe marchewki Lindt 13,5g
kropka z ulubiona czekolada Lindt – posiekana na małe kawałki
kropka z 6 szt. żaroodpornych słoiczków/kubków

 

Przygotowanie:

Nagrzej piec do 175°C. Rozpuść w rondelku czekoladę (100g), następnie dodaj masło, mleko, przyprawy oraz sól i starannie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj trzepaczką  jajko i brązowy cukier, aż do pełnego rozpuszczenia cukru. Dodaj do ostygniętej masy czekoladowej. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj posiekaną na kawałki gorzką czekoladę.
Rozlej masę czekoladową do nasmarowanych tłuszczem żaroodpornych słoiczków i piecz przez około 15 minut (sprawdź czy drewniany patyczek po wbiciu i wyjęciu z ciasta pozostaje suchy). Po wyjęciu z pieca udekoruj ciastka ziarnkami kakao i kawałkami czekolady – na koniec wbij do każdego czekoladową marchewkę Lindt.
Twoje wielkanocne smakołyki są już gotowe!

 

  

 

 

 

 

 

 

babeczki

MARCHEWKOWE BABECZKI LINDT

Czas przygotowania: ok 40 minut

Porcje: 12 babeczek

 

Składniki:

BABECZKI:

kropka z 350g mąki pszennej
kropka z 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kropka z szczypta soli
kropka z ½ łyżeczki mielonego cynamonu
kropka z 170g masła – rozpuszczonego i schłodzonego
kropka z 200g brązowego cukru
kropka z 1 duże jajko
kropka z 100g naturalnego jogurtu
kropka z 3 średnie marchewki – drobno starte
kropka z 3 kostki posiekanej mlecznej czekolady Lindt

KREM/DEKORACJE:

kropka z 250g serka śmietankowego
kropka z Sok z połówki cytryny
kropka z 6 pralinek Lindor 12,5g z białej czekolady – rozpuszczonych
kropka z 60g uprażonych wiórków kokosowych
kropka z 12 mini zajączków Gold Bunny 10g
kropka z 12 papierowych foremek do pieczenia

 

Przygotowanie:

BABECZKI:

Nagrzej piekarnik do 185°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon i odłóż na bok. W drugiej misce wymieszaj rozpuszczone masło, brązowy cukier, jajko i jogurt. Dołóż startą marchewkę. Stopniowo dodawaj do masy składniki z pierwszej miski. Na koniec dodaj kawałki mlecznej czekolady i dobrze wymieszaj.

Przełóż masę do papierowych foremek i piecz przez około 25 minut (sprawdź czy drewniany patyczek po wbiciu i wyjęciu z babeczki pozostaje suchy). Odłóż do ostygnięcia.

KREM:

Mieszaj serek śmietankowy tak długo aż stanie się miękki i kremowy. Dodaj sok z cytryny i mieszaj aż masa stanie się lekka i puszysta. Na koniec dodaj rozpuszczone pralinki Lindor z białej czekolady i dobrze wymieszaj.

DEKORACJA:

Wyłóż na górę ostygniętych babeczek dużą ilość kremu. Na krem nałóż uprażone wiórki kokosowe. Na koniec przystrój babeczki czekoladowymi złotymi zajączkami Lindt.

Twoje wielkanocne babeczki są już gotowe!

 

  

 

 

  

 

ciasto mar czek

CIASTO MARCHEWKOWO-CZEKOLADOWE

Czas przygotowania: ok 45 minut

Porcje: 6-8 porcji

 

Składniki:

CIASTO:

kropka z 2 jajka
kropka z 210ml oleju z orzechów makadamia (lub roślinnego)
kropka z 80g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao
kropka z 180g cukru pudru
kropka z 245g mąki pszennej – przesianej
kropka z 5g sody oczyszczonej
kropka z szczypta soli morskiej
kropka z ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
kropka z 60g rodzynek
kropka z 65g suszonych moreli – posiekanych
kropka z 200g startej marchewki
kropka z 60g orzechów makadamia – uprażonych
kropka z 70g orzechów włoskich
kropka z 120g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao w kawałach
kropka z 80g czekolady mlecznej Lindt Excellence Milk w kawałkach

KREM:

kropka z 250g serka śmietankowego
kropka z ½ cytryny – sok i starta skórka
kropka z 6-7 pralinek Lindor 12,5g z białej czekolady – rozpuszczonych

DEKORACJA:

kropka z mieszanka prażonych orzechów
kropka z okrągła forma do pieczenia

 

Przygotowanie:

CIASTO:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do ciasta wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.

Nalej niewielką ilość oleju do rondelka i dodaj 80g czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% kakao. Podgrzewaj po woli aż czekolada się rozpuści.

Do powstałej masy czekoladowej dodaj jajka, cukier i pozostały olej. Następnie dodaj do masy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon – dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj owoce, marchewkę, orzechy oraz kawałki mlecznej i gorzkiej czekolady.

Przelej masę do formy na ciasto i piecz przez około 25-30 minut (sprawdź czy drewniany patyczek po wbiciu i wyjęciu z babeczki pozostaje suchy). Odłóż do ostygnięcia.

KREM:

Mieszaj serek śmietankowy tak długo aż stanie się miękki i kremowy. Dodaj sok z cytryny i mieszaj aż masa stanie się lekka i puszysta. Na koniec dodaj rozpuszczone pralinki Lindor z białej czekolady i dobrze wymieszaj.

DEKORACJA:

Wyłóż na górę ostygniętego ciasta dużą ilość kremu. Na krem nałóż uprażone orzechy i oprósz cukrem pudrem. Twoje  wielkanocne ciasto jest już gotowe – możesz się już nim podzielić z najbliższymi!